Ränderna går aldrig ur

De randiga ordböckernas design känns igen och förknippas med hög kvalitet och tillförlitlighet – precis som NE.

Zebror

NE förvärvade Norstedts ordböcker i oktober 2015 men ränderna går aldrig ur. Ordböckernas randiga design känns igen och förknippas med hög kvalitet och tillförlitlighet – precis som NE.

Norstedts ordböcker är den ledande utgivaren av tryckta och digitala ordböcker i Sverige. Redaktionen har, under olika ägare, i decennier förvaltat och utvecklat ett ordbokssortiment som omfattar ordböcker till och från svenska på ett tjugotal språk.

Navet i Norstedts ordboksverksamhet är de egenutvecklade ordboksdatabaserna som ligger till grund för tryckta ordböcker, digitala ordböcker på Ord.se samt appar för mobil och surfplatta.

NE gör nu en nylansering av Ord.se och tar de digitala och tryckta ordböckerna in i en ny epok. Bland nyheterna 2017 finns NE:s latinsk-svenska ordbok (tryckt) och NE:s stora italienska ordbok (digitalt och tryckt).

Prenumerera på NE:s stora italienska ordbok

Norstedts ordböcker kommer successivt att byta namn till NE:s ordböcker – men ränderna går aldrig ur. Vi gick på en litteraturhistorisk upptäcktsfärd till Kungliga biblioteket för att härleda uttrycket.

”Zebran är ett randigt djur, ränderna går aldrig ur” myntades av biblioteksmannen och litteraturhistorikern Ernst Meyer (1854-1914) och förekommer i den lilla, illustrerade diktsamlingen ABC-bok, dem klokom till förnöjelse och dem enfaldigom till lärdom, utgiven på 1880-talet.

I Kungliga bibliotekets magasin finns nummer 13 av 25 tryckta exemplar. Vi bläddrar till sidan sju, där Z dyker upp.

På bilden syns en man som försöker tvätta en zebra med något konfunderad uppsyn. Han använder skurborstar och Hylins kärnsåpa men hur mannen än stretar så går ränderna inte ur hästdjurets DNA.

Det var den prisbelönade formgivaren Lars E. Pettersson som gav Norstedts ordböcker deras ränder i början av 1990-talet. Formen har blivit ikonisk i modern tid och till stor del bidragit till ordböckernas lockelse.

Nog skulle vi på NE kunna ersätta Hylins kärnsåpa med ett digitalt suddgummi och så skulle de randiga ordböckerna vara historia, men det vore enfaldigt. Innanför ränderna bor den höga kvaliteten och tillförlitligheten. Den tummar vi aldrig på.

NE:s ordböcker står för språkkultur, ränderna går aldrig ur.

Grammatisk fotnot: klokom och enfaldigom är exempel på dativkasus. Dativ fanns i fornsvenskan, och enstaka stelnade dativformer finns kvar i dagens språk: ur huse, i andanom, honom. Källa: NE.se