Fyra tips för att förbättra sökresultaten i ordböckerna på Ord.se

Vi har tidigare berättat om vad man vanligtvis bör tänka på när man söker i NE:s digitala ordböcker.

Läs: Så fungerar våra digitala ordböcker

I de tryckta ordböckerna finns läsaranvisningar till din hjälp. På Ord.se finns det dock ett antal knep som man kan ta till, men som inte går att använda i en tryckt ordbok. Vissa av dessa känner säkert många av er till men för säkerhets skull följer här fyra användbara söktips.

1. Sök med ?

Ett frågetecken i söklogiksammanhang betyder att det kan ersättas av valfritt annat tecken eller valfri bokstav på samma plats i ordet. Om jag söker på "?ord" i Engelska Pro så kommer jag att få ord som word, cord, ford och lord i mitt sökresultat för att alla dessa ord innehåller ord samt en infogad bokstav framför som har ersatt frågetecknet. På samma sätt kan jag söka på "w?rd", "wo?d" och "wor?" och samtliga av dessa sökningar ger resultat för ordet word samtidigt som jag får en stor mängd andra närliggande resultat såsom ward, wood och work.

Här kan du teckna en prenumeration eller lägga till fler ordböcker i din befintliga prenumeration.

Det går även att söka med flera frågetecken i följd, vilket kan exemplifieras av en sökning från tyska efter ?????????????????????????????? (30 frågetecken) i den tyska ordboken som ger resultatet Geschwindigkeitsüberschreitung då det ordet innehåller just 30 bokstäver.

2. Sök med *

En asterisk eller * används när man vill få ett bredare sökresultat än när man söker med ett frågetecken. En asterisk kan ersätta ett obegränsat antal tecken antingen före, efter eller mitt i ens sökord. Detta är ett väldigt användbart knep om man inte vet hur ett ord stavas eller om man vet hur något slutar eller börjar. Därför ger sökningen "*ord" i Engelska Pro resultat för bl.a. reword, ripcord och record.

På liknande sätt ger sökningen "ord*" bl.a. order, orderly och ordinal. Det kan även användas inuti ord som i sökningen "w*rd", vilket ger resultat såsom wakeboard, wallboard och wizard.

3. Sök med ~

Det sökknep som många nog inte känner till är att det även går att söka efter resultat som ligger nära ens sökord. Detta gör man genom att lägga till ett tilde eller ~ efter sitt sökord. Den här typen av sökning är väldigt användbar när man inte är helt säker på hur ett ord stavas eller om man även vill få resultat för närliggande ord. Om man exempelvis söker efter "ord~" ger det även resultat för de ord som skiljer sig ett eller två tecken från ditt sökord, vilket utökar sökresultatet med bl.a. nord, bord, ork och oro.

4. Byt språkriktning

Ett sista tips som vi har upptäckt att alla inte känner till är att det går att byta det språk man söker till även inom samma ordbok. Våra ordböcker har som standardinställning att man söker från svenska till ett annat språk, men du kan förstås även söka från det andra språket till svenska, t.ex. från engelska till svenska och från franska till svenska. Du byter språkriktning genom att trycka på knappen med två vita pilar som du hittar till vänster om sökfältet och till höger om Mina ordböcker i sökrutan.

Sökrutan är förinställd på att söka från svenska i alla ordböcker. Med pilarna byter du språkriktning.
När du klickar på pilarna och byter språkriktning ändras färgen och du får information om att du nu söker från t.ex. franska.

Lycka till med ditt ordboksanvändande!

Här kan du teckna en prenumeration eller lägga till fler ordböcker i din befintliga prenumeration.

Skribent: Filip Larsson
Innesäljare på NE och utbildad lingvist vid Lunds universitet

Kontakta Filip på ord@ne.se om du har frågor om våra ordböcker.