Konstgjorda språk, del 2: Hemligheter och konspirationer

I del två av Susannes Vejdemos artikelserie om konstgjorda språk går vi närmare in på konstspråk för dolda syften.

Drottning Maria Stuart av Skottland.

Jag tjackade en bärs från fjällan där borta! Hajjaru? Jag köpte en öl från flickan där borta, betydde det. Tjacka, bärs och fjälla är exempel på slang. Det är svårt att definiera vad slang är, men ungefär betyder det "ord med låg status" som ofta talas av folk som andra anser har låg status. Flera slangord, exempelvis tjacka och fjälla, i dagens svenska kommer från månsing, ett konstspråk uppfunnet av gårdfarihandlare (knallar kallas de på vissa dialekter) i Västergötland. Gårdfarihandlare hade också en serie hemliga tecken som de kunde rista på dörrar och stolpar och som informerade om farliga hundar eller snällt gårdsfolk.

Läs mer om konstspråket månsing i uppslagsverket på NE.se

Konspiratörer i alla tider har också använt sig av hemliga språk. Skottlands drottning Maria Stuart (Mary Queen of Scots) blev på 1500-talet avrättad för att hennes hemliga språk (ett a posteriori-chiffer) löstes. Den chiffrerade texten på bilden nedan var det avgörande beviset mot drottning Maria.

Läs mer om Maria Stuart i uppslagsverket på NE.se

Maria Stuarts a posteriori-chiffer. Foto: Public domain

Och här nedan kan du se hur engelska drottning Elisabets spionmästare löste chiffret.

Så löstes Maria Stuarts chiffer av den engelske spionmästaren. Foto: Public domain

I den tredje och avslutande artikeln om konstgjorda språk handlar det om konstgjorda språk i underhållning och populärkultur som klingon, na'vi och Tolkiens olika språk i Sagan om ringen.

Läs Konstgjorda språk, del 3: populärkultur och underhållning

Skribent: Susanne Vejdemo
Lingvist som fokuserar på lexikal och semantisk typologi, språkförändring och lexikal semantik