Sover färglösa gröna idéer ursinnigt?

Du kanske undrar vad det är för slags fråga men den är faktiskt något av en språkvetenskaplig klassiker.

Du som läsare kanske undrar varför man skulle ställa sig en fråga likt den ovan. Det är en fullt rimlig sak att fundera över men det är förvånande nog en fråga med språkvetenskaplig relevans. Det rör sig alltså inte om en dålig maskinöversättning utan är ett exempel på språkets förmåga att uttrycka saker helt utan mening eller betydelse. Frågan är en referens till meningen ”colorless green ideas sleep furiously” som myntades av den amerikanske lingvisten Noam Chomsky för mer än 60 år sedan och som har blivit något av en språkvetenskaplig klassiker.

Vad är då så intressant med denna märkliga formulering? Det ”colorless green ideas sleep furiously” belyser är att en mening kan vara grammatiskt korrekt även om innehållet helt saknar sanningsvärde eller betydelse. Meningen väcker dock en uppsjö av absurda frågor, såsom kan idéer ha en färg? Kan man ha en färg och vara färglös samtidigt? Kan idéer sova? Kan man sova ursinnigt? Dessa frågor är ungefär lika svåra att svara på som meningen ”färglösa gröna idéer sover ursinnigt” är svår att förstå.

Det denna excentriska mening även visar är hur språket kan skapa mentala bilder som ligger utanför det vi kan hitta i vår omvärld, då antalet människor som har sett färglösa gröna idéer sova ursinnigt med största sannolikhet uppgår till noll. Språket kan alltså genom att sammanfoga till synes vanliga ord skapa något tidigare otänkbart, vilket visar den kreativa kraft ordet har.

Filip Larsson