Gud i skruven!

Postat:

I mitt värv som det svenska språkets förkämpe och beskyddare vänstrar jag samtidigt med en massa andra språk. Glatt varvar jag mina svenska ord med engelska svordomar och spanska interjektioner. (Det är dock lite oklart just när det gäller spanskan var skiljelinjen mellan svordomarna och interjektionerna går.) Så här kan min hybridsvenska se ut: – … Fortsätt läsa "Gud i skruven!"

Från offerlamm till färgexplosion – påskens ord i ett äggskal!

Postat:

Våren närmar sig med stormsteg och nu är det dags för årets mest färgsprakande högtid, nämligen påsken. Harar, kycklingar, ägg och omåttliga mängder godis är allt som krävs för att lysa upp oss efter den långa mörka vintern. Likt julen har påsken också högtidsbundna ord. Vi öppnar NE:s ordbokspåskägg och ser vad vi hittar där. … Fortsätt läsa "Från offerlamm till färgexplosion – påskens ord i ett äggskal!"

Fem tips för att utöka ditt ordförråd – och få bättre språkkänsla

Postat:

När kan man ett ord? Om man vet vad ordet betyder när man ser eller hör det, eller när man själv obehindrat använder ordet i vardagligt tal? Det finns inget exakt svar på den frågan, men storleken på vårt ordförråd är det som påverkar vår språkförståelse allra mest. Här får du fem tips på hur … Fortsätt läsa "Fem tips för att utöka ditt ordförråd – och få bättre språkkänsla"

"Mamma! Köp avokado …eh …sisar … …dor … på vägen hem!"

Postat:

Min sons tvekan när han ger mig ordern i rubriken är inte alls konstig. För det första vet han ju att jag är lite väl petig när det gäller skrivregler, för det andra är pluraländelsen inte alls självklar numera. Alla gånger som jag med en dåres envishet artikulerat HOBBY-ER och VIDE-OR samt BLINK-RAR har satt … Fortsätt läsa ""Mamma! Köp avokado …eh …sisar … …dor … på vägen hem!""

Få rätt på det viktigaste i ekonomispråket med NE:s ordböcker

Postat:

Allt oftare står vi inför situationer på jobbet där både muntlig och skriftlig kommunikation måste ske på engelska. När det handlar om ekonomi är det särskilt viktigt att det blir rätt – för att undvika missförstånd som i värsta fall kan få ödesdigra konsekvenser. Dessutom är det värdefullt om du och dina medarbetare alltid kan … Fortsätt läsa "Få rätt på det viktigaste i ekonomispråket med NE:s ordböcker"

Grävskopans grävskopa och andra språkliga irritationsmoment

Postat:

Ett intressant uttryck i engelskan är ”pet peeves”. Jag har valt att översätta det till ”favoritirritationsobjekt” – ett lagom krångligt ord att läsa och kanske även lite metairriterande i sig. Här kommer tre meningar som irriterar – de får många att stöna av frustration, himla med ögonen och kanske till och med rasa av ilska. … Fortsätt läsa "Grävskopans grävskopa och andra språkliga irritationsmoment"

Feliz Navidad, Yule och Weihnachtsmann – exotiska smaker på vårt språkliga julbord!

Postat:

Det lackar mot jul – samtidigt som vi pyntar och spelar julmusik så bekantar vi oss åter med en mängd välkända julrelaterade ord. Låt oss vandra runt i vår språkliga vintervärld och se vad vi hittar för godbitar i vår pralinask på Ord.se. Jul – från midvinterfest och födelse Jul i sig är ett spännande … Fortsätt läsa "Feliz Navidad, Yule och Weihnachtsmann – exotiska smaker på vårt språkliga julbord!"

Bli vän med din utländska kollega – så kan ordboken vara till nytta

Postat:

I arbetslivet tillbringar vi ofta mer tid med våra kollegor än med våra privata vänner. Ibland kan det vara svårt att veta hur vi bäst kommunicerar i det gränsland som lätt uppstår, särskilt om kollegan pratar ett annat språk än du. Med hjälp av ordböckerna på Ord.se hittar du rätt begrepp och nyanser, så att … Fortsätt läsa "Bli vän med din utländska kollega – så kan ordboken vara till nytta"